Limba și literatura bulgară

Studenții secției de Filologie bulgară, specializarea A, și cei care învață limba bulgară ca limba a treia, secția Traducători,  beneficiază  în fiecare an de burse Erasmus + , studii semestriale, în Bulgaria la Sofia, Shumen, Veliko Târnovo. Aceste burse se acordă studenților integraliști. Acolo lucrează cu un profesor îndrumător, care le coordonează activitatea și îi ajută să își perfecționeze cunoștințele de limbă, literatură, civilizație și istorie bulgară, în funție de domeniul ales.

De asemenea, au posibilitatea să participe la Cursurile de Vară organizate de universitățile partenere – Sofia (www.slav.uni-sofia.bg) și Veliko Târnovo (www.uni-vt.bg)). Studenții își pot îmbunătăți cunoștințele de limbă, audiază prelegeri de lingvistică, cultură, istorie, participă la mese rotunde  unde temele de discuție sunt diverse (economie, politică, religie, demografie, ecologie). Sunt incluse cursuri de dansuri populare, proiecții de film, excursii la diferite obiective istorice și turistice. Cursurile durează 3 săptămâni și sunt subvenționate de Ministerul Învățământului din România. Pregătirea, organizarea și punerea în practică sunt susținute de Facultatea de Filologie Slavă  din cadrul Universității de la Sofia și Veliko Târnovo. Candidații trebuie să depună dosarul la Agenția de Credite și Burse de Studiu (www.roburse.ro). Deoarece locurile sunt limitate, bursele se acordă pe baza unui concurs organizat în cadrul secției.

 Bulgaria

Bulgaria este țara vecină României la sud și deține 300 km. din țărmul Mării Negre, iar o parte din frontiera cu țara noastră este marcată de fluviul Dunărea. Bulgaria are o suprafață de 110.000 km² și șapte milioane de locuitori. Capitala țării este orașul Sofia, cu o populație de aproximativ două milioane de locuitori, situată la 600 m. deasupra nivelului mării și străjuită la vest de muntele Vitoșa. Limba oficială este limba bulgară, iar religia tradițională este creștin ortodoxă. Bulgaria este o republică parlamentară. Țara este membru al Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007. Moneda națională este leva, echivalentă în prezent cu 2.2 lei.